-Vi vill ge barn och ungdomar i Lidköping bra koll på privatekonomi, säger Gustav Myrberg som driver projektet Ekonomikollen tillsammans med David Karlsson.

Under de första månaderna som projektet varit igång har duon besökt klasser i årskurs 3 och 6 och har redan hunnit träffa ungefär 1000 elever. För dessa årskurser handlar Ekonomikollen om att få en föreläsning i grundläggande ekonomi. Eleverna i årskurs 3 får även jobba med en så kallad Kostnadsstege – att rangordna kostnader och värde på olika saker medan eleverna i årskurs 6 får en uppgift som handlar om att vara privatrådgivare.

-Vi är ute hos klasserna men vi har även besök av vissa klasser hos oss i våra lokaler, där vi visar upp våra olika arbetsområden och vilka vi är som arbetar på Sparbanken Lidköping, berättar David.

-I vårt arbete finns det tydliga kopplingar till läroplanen, det här är inget som läggs som en ”extragrej” utan är något som kan integreras i betygssättningen. Ett exempel är i årskurs tre, där eleverna bland annat argumenterar och motiverar med oss och varandra, då är man redan uppe på nivån för årskurs sex när det gäller muntlig framställan i läroplanen, säger Gustav.

Under vintern och våren utökas projektet och David och Gustav kommer även träffa elever i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet.

-Då kommer vi dels prata om grunderna inom privatekonomi med budget, sparande och lån men även fokusera på hur man kan påverka sin egen ekonomi och vad som krävs när man ska flytta hemifrån, säger Gustav.

-Tanken är att projektet ska leva under många år framöver och vi vill följa barnen och ungdomarna från föreläsningarna i årskurs 3 vidare till årskurs 6 och 9, för att sedan ta ett sista kliv ut i vuxenvärlden under sitt andra gymnasieår, avslutar David.

 

Mer information

Läs mer om Ekonomikollen på sparbankenlidkoping.se/ekonomikollen