Hoppa till huvudinnehåll

Sparbanken Lidköpings bi-syssla

Sedan 2014 har vi ett samarbete med Lidköpings Biodlareförening. En bikupa har placerats på bankens tak mitt i Lidköping. Sparbanken Lidköpings bisamhälle genererar cirka 70 kg honung per säsong.

Honungsburk och bikupa Sparbanken Bi-Arena

Det kommer allt fler larmrapporter som varnar för bidöd och som följd därav minskad pollinering av fruktodlingar och grödor, därför vill Sparbanken Lidköping peka på nödvändigheten av fler insatser mot denna farliga utveckling. Den viktigaste åtgärden är att få fler människor att vilja bli biodlare.

Vän av ordning undrar kanske också om bankens personal och stadens invånare störs av omkringflygande bin men så är inte fallet. Det kan trots allt bli upp till 80.000 individer i kupan på sommaren. Erfarenhet från andra bikupor som finns utplacerade på tak i storstäder som New York, Paris eller Stockholm har visat att det inte är några problem.

Representanter från Lidköpings Biodlareförening sköter om bikuporna som har försett oss med egenproducerad honung sedan 2014.

Sparbanken Lidköping tillsammans med Lidköpings Biodlareförening vill med denna satsning väcka intresse för att bli biodlare. Som biodlare gör du en insats för miljön. Du följer årstidernas växlingar (och har ledigt på vintern). Ett bisamhälle består av varelser med en intressant samhällsbyggnad som har funnits i 100 miljoner år.

Visste du att?

  • Under sommaren består bikupan av en drottning, cirka 60 000 arbetsbin och cirka 1 000 drönare

    På vintern minskar sedan antalet arbetsbin och det finns inga drönare kvar.

  • Ett bi-samhälle kan producera 30-50 kg honung per år

    För att det ska bli honung bearbetar bina den nektar som de samlat in, bland annat genom att sänka vattenhalten till under 20% i färdig honung. Honungens smak och färg påverkas av vilka sorters blommor som bina hämtat nektar från.

  • Pollen ingår i binas mat, det innehåller protein och mineraler som bina behöver

    Ett bi-samhälle samlar in cirka 30 kg pollen per år.

Året i bikupan

Vinter

Bina stannar inne i sin kupa.

Biodlaren ser till att kupan håller tätt och att kupans ingång inte är blockerat av snö eller skräp som fastnat vid ingången.

Vår

Bina börjar flyga ut när de tycker vädret är bra. Drottningen börjar lägga ägg för att bi-samhället ska växa till. Så fort det finns växter som ger nektar och pollen så börjar bina samla hem det.

Biodlaren följer utvecklingen i samhället och stödmatar dem vid brist på mat.

Sommar

Under försommaren bygger biodlaren på bi-samhället genom att ställa på fler lådor. Drottningen har då plats att lägga ägg och kan lägga upp till 3 000 ägg per dag. Bina vill även ha plats för att samla nektar som ska bli honung.

Biodlaren samlar in ramar med honung som är klar för att slungas från bi-samhället. Det sätts in nya ramar så att bina kan fortsätta sitt arbete med att samla in nektar.

Höst

Drottningen i bi-samhället minskar sin äggläggning. Bina anpassar sig till att det snart är slut på blommande växter med nektar.

Biodlaren matar bina med vinterfoder, en flytande sockerlösning som ska räcka till våren. Under hösten går biodlaren igenom samhället och kontrollerar att allt ser bra ut. Det utförs behandlingar av bi-samhället för att skydda bina mot varroakvalster. Varroakvalstret livnär sig på binas fettreserver, vilket leder till svagare bin och som lättare smittas av sjukdomar. Det gör att hela bi-samhällets existens hotas.

Under sen höst/vinter bildar bina klot för att hålla värmen.

Samarbetspartner

Sparbanken Lidköping tillsammans med Lidköpings Biodlareförening vill med denna satsning väcka intresse för att bli biodlare.