Meny
Organisation
Sparbanksstiftelsen Lidköping

Sparbanken Lidköping har en unik bi-syssla!

Sedan 2014 har vi ett samarbete med Lidköpings Biodlareförening. Två bikupor har placerats på bankens tak mitt i Lidköping, Sparbanken Lidköping Bi-Arena. En bikupa genererar ca 70 kg honung per säsong.

Det kommer allt fler larmrapporter som varnar för bidöd och som följd därav minskad pollinering av fruktodlingar och grödor, därför vill Sparbanken Lidköping peka på nödvändigheten av fler insatser mot denna farliga utveckling. Den viktigaste åtgärden är att få fler människor att vilja bli biodlare.

Vän av ordning undrar kanske också om bankens personal och stadens invånare störs av omkringflygande bin men så är inte fallet. Det kan trots allt bli upp till 80.000 individer i kupan på sommaren. Erfarenhet från andra bikupor som finns utplacerade på tak i storstäder som New York, Paris eller Stockholm har visat att det inte är några problem.

Representanter från Lidköpings Biodlareförening sköter om bikuporna som har försett oss med egenproducerad honung sedan 2014 då den första av våra två bikupor installerades. Under 2017 utökades bisamhället och numera finns det två bikupor på bankens takterrass.

Sparbanken Lidköping tillsammans med Lidköpings Biodlareförening vill med denna satsning väcka intresse för att bli biodlare. Som biodlare gör du en insats för miljön. Du följer årstidernas växlingar (och har ledigt på vintern). Ett bisamhälle består av varelser med en intressant samhällsbyggnad som har funnits i 100 miljoner år.

Kolla webbkameran

Se våra bin i webbkameran. 

Samarbetspartner

Sparbanken Lidköping tillsammans med Lidköpings Biodlareförening vill med denna satsning väcka intresse för att bli biodlare.