Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Kundpaket
Händelser i livet
Samhällsengagemang

Långsiktigt sparande – så kan du spara pengar

Att spara under kort tid, som till semestern, är hyfsat lätt att motivera sig till för de flesta. Men att spara för framtiden har vi lite svårare för att vilja göra. Få tips om hur du kan starta ett långsiktigt sparande och hur du kommer igång och sparar pengar.

Äldre man och kvinna promenerar arm i arm vid en sjö

Varför är det tuffare för många att spara långsiktigt? Det beror på att vi inte riktigt kan se målet med det, även om vi vet att det är en bra sak att göra. Om du sparar till något stort under lång tid och börjar tidigt behöver du inte lägga undan lika mycket varje månad som om du kommer igång sent.

Tips! Bästa sättet att spara pengar långsiktigt

  1. Planera

    Försök att se behoven framför dig, även om de inte ligger nära i tiden. Pensionen kommer ju för de flesta och ju tidigare du börjar desto mindre behöver du lägga undan. Ett sätt att göra pensionen konkret är att göra vår pensionskalkyl för att se hur mycket ditt sparande kan ge i längden. För att se hur du ligger till idag kan du logga in på minpension.se.

  2. Bara börja!

    Talesättet ”många bäckar små” kanske känns slitet, men det är ju därför det har blivit ett talesätt. Att börja smått är bättre än att inte börja alls. 

  3. Känn dig själv

    Är du en sån som kan ha pengar utan att sätta sprätt på dem eller tömmer du kontot? Anpassa förutsättningarna efter din personlighet. 

  4. Testa

    Se om du kan vara utan pengarna och för över så mycket du hoppas kunna spara till ett olåst konto direkt efter att alla räkningar är betalda. Kan du klara dig, toppen! Inte? Då är det ju bara att föra tillbaka dem. 

  5. Be om hjälp

    Vi vet att ekonomi kan kännas krångligt. Vi finns här om du vill ha rådgivning kring hur mycket du kan och borde lägga undan varje månad.

3 tips på hur du håller ut

  1. Om du av någon anledning slutar spara över en period, det kanske handlar om att du inte har råd att spara eller att pengarna behövs till något annat – tappa inte sugen och ge upp! Det går alltid att komma igång igen när det fungerar bättre. Du har inte misslyckats.

  2. Om dina ekonomiska förutsättningar förändras, se om du ändå kan spara lite. Det är bättre än ingenting. Tänk också utanför månadssparandet, får du in en engångssumma du inte hade räknat med kanske den kan gå rakt in på sparkonto.

  3. Glöm inte bort sparandet bara för att du har kommit igång. Bestäm att du en gång om året går igenom ekonomin för att se om du kan klara dig på lite mindre pengar. Att lägga undan delar av löneökningen kan vara ett tips om du klarar dig på den lönen du har idag.

Risktext:

*Observera att investering i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.

Månadsspara

Därför är det smart att månadsspara - se här hur mycket det kan bli

Börja spara

Kom igång med ett sparande

Risk och avkastning – hur hänger det ihop?

Risk speglar hur mycket värdet av en placering varierar över tid. Med högre risk ökar möjligheten till högre avkastning, men också risken för att värdet kan minska.

Enkelt sett kan man dela in riskvilja på en skala från låg till hög och du behöver bestämma vilken risk du är villig att ta i ditt sparande. Var du landar på skalan bestämmer vilken fördelning du bör välja mellan aktier och räntebärande värdepapper. Dessa köper du antingen direkt, eller genom fonder som är en sammansättning av aktier och eller räntebärande värdepapper.

Fördelningen mellan dessa olika tillgångsslag är det som allra mest styr den framtida risken och avkastningen på ditt sparande.* Det betyder inte att val av enskilda aktier eller fonder är oviktigt. Men i relation till tillgångsval är det inte lika viktigt. Generellt kan sägas att ju mer aktier du har i ditt innehav, desto högre risk, och ju mer räntebärande värdepapper, desto lägre risk.* Sen har förstås olika aktier också olika risk.

Risk bör också ses i relation till vilken sparhorisont du har. Det är svårt att förutspå om börsen går upp från en dag till en annan, men sannolikheten att börsen står lägre om till exempel fem eller tio år är relativt låg. Ju längre sparhorisont du har, desto högre risk kan du alltså ta. Är du ung och sparar till pensionen kan du ta mer risk i ditt sparande. Börjar det däremot närma sig tidpunkten när du vill ta ut dina sparpengar bör du minska risken i dina placeringar.

Givet att de enskilda tillgångsslagen i din portfölj kommer utvecklas olika i värde över tid, behöver du justera och vikta om dina tillgångar under sparresans gång, så att de överensstämmer med den riskvilja du önskar. Ett bra riktmärke är att göra en sådan besiktning av din portfölj en till två gånger per år.

 

*Se rapporten: Så får du pengar att växa (pdf)

Andra läser också om:

  • Spara på flera olika sätt

    Årets semester, en buffert för plötsliga och oväntade utgifter, ett framtida bostadsköp och så sparande till pensionen. Ofta har vi flera olika mål med vårt sparande, och det kan vara en god idé att spara i olika sparformer.

    Till Spara på flera olika sätt
  • Spara i ISK och slipp deklarera varje affär!

    Med ett Investeringssparkonto kan du enkelt samla ditt sparande, och slipper deklarera varje enskild affär.

    Att spara i ISK