Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

Privatekonomi

Getting the paper

Vi bevakar områden som är viktiga för din privatekonomi. Vi granskar och analyserar hur politiska beslut och ändrade förutsättningar påverkar dig och din ekonomi.

Ta del av våra privatekonomiska rapporter och analyser av propositioner och politiska förslag som berör hushållens ekonomi.

Aktuellt

Sex av tio är inte oroliga för sitt sparande

Fyra av tio uppger att deras sparkapital har minskat kraftigt eller ganska mycket i värde den senaste tiden. Trots det uppger sex av tio att de inte är oroliga för sitt sparande. Hälften uppger att man sparar långsiktigt och inte tänker ändra sitt sparande trots den oroliga omvärlden. Det visar en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna |1|.

Pressmeddelande inklusive tabeller (pdf)

Kvinnor har i genomsnitt 5 000 kronor lägre pension jämfört med män – så kan man påverka pensionen

Kvinnor har lägre inkomster än män och får till följd av det också lägre pensioner. Den genomsnittliga pensionen för kvinnor var 12 000 kronor per månad efter skatt år 2018. Det är 5 000 kronor mindre än den genomsnittliga pensionen för män. 

Pressmeddelande (pdf)

Många bostadsrättsföreningar behöver få bättre koll på ekonomin

Hälften av landets bostadsrättsföreningar går med underskott¹, och sparar för lite till framtida reparationer och underhåll. På sikt kan det leda till stora upplåningsbehov, ökade räntekostnader och högre månadsavgifter för de boende.

Ekonomi för bostadsrättsföreningar (rapport, pdf)
Pressmeddelande (pdf)

Swedbank Boindex fjärde kvartalet 2019

Lägre bolåneräntor har kompenserat hushållen för stigande bostadspriser och hushållens köpkraft vid köp av bostad är fortfarande generellt sett god. I genomsnitt lägger hushållen 26 procent av den disponibla inkomsten på sitt boende.

Swedbank Boindex (rapport, pdf)
Pressmeddelande (pdf)

Hushållens ekonomi 2020: Mindre kvar i plånboken för många trots högre inkomster

I år ökar inkomsterna för både löntagare och pensionärer och inkomstskatten sänks jämfört med januari 2019. Men samtidigt ökar de nödvändiga levnadskostnaderna med motsvarande belopp eller mer vilket innebär mindre kvar i plånboken för många hushåll, om man räknar med inflationen. Det visar en ny analys som Swedbank och sparbankerna gjort utifrån ett antal typhushåll |1|.

Pressmeddelande inklusive tabeller (pdf)

Var tredje planerar att jobba efter 65 år - så påverkas pensionen

I år går många av de som är födda år 1955 i pension. De flesta kan räkna med att få runt 60 procent av sin slutlön i pension, men genom att jobba lite längre kan man höja sin inkomst som pensionär. Och mer än var tredje över 55 år planerar just att jobba efter 65 år. Drygt åtta av tio företagare uppger också att de är positiva till att behålla anställda över 65 år. Det visar undersökningar som Sifo Kantar har genomfört på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

24 februari 2020: Var tredje planerar att jobba efter 65 år - så påverkas pensionen

Plånboksfrågorna som svenskarna har koll på – och begreppen de inte förstår

Att ha koll på ekonomiska begrepp och annat som påverkar den privatekonomiska vardagen är många gånger en förutsättning för att man ska kunna fatta genomtänkta beslut kring sin ekonomi, från pension och sparformer till samboavtal och samhällsekonomiska frågor som styrränta och penningpolitik. Fyra av tio vet inte vad ränta-på-ränta innebär och nära åtta av tio har inte koll på a-kassenivån. Här är plånboksfrågorna som svenskarna har koll på – och begreppen de inte förstår.

10 februari 2020: Plånboksfrågorna som svenskarna har koll på – och begreppen de inte förstår

Så blir du en börsvinnare - tips till placeraren

Sedan 1984 har Stockholmsbörsen stigit med nästan 13 procent i snitt per år. Men svängningarna har varit stora och statistiken visar att börsen under ett kalenderår sällan rör sig runt sin genomsnittliga avkastning – oftast går börsen mycket bättre eller mycket sämre. Med några få och väl beprövade tips kan man öka sina möjligheter till en god avkastning. Det visar en ny analys från Swedbank och sparbankerna.

2 februari 2020: Så blir du en börsvinnare - tips till placeraren

Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionen – så här kan du tänka

Var tredje över 55 år vet inte hur de ska ta ut sin tjänstepension. Bland de som har bestämt sig är det många som tar ut hela sin tjänstepension under några få år i stället för resten av livet.

20 januari 2020: Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionen - så här kan du tänka

Var tredje över 55 år har inte börjat förbereda sin privatekonomi inför pensionen

Mer än hälften av de över 55 år oroar sig för att pensionen inte ska räcka och knappt var tredje har inte börjat förbereda sin ekonomi inför pensionen. Två av tre önskar att de hade gjort annorlunda avseende sin pension.

16 december 2019: Var tredje över 55 år har inte börjat förbereda sin privatekonomi inför pensionen (pdf)

Tips inför årsskiftet – få koll på din ekonomi

Vill du göra avdrag för ”rot – och rutarbeten” för 2019? Då behöver du betala för dessa före årsskiftet. Om du vill ändra till vilken förvaltare avsättningen till din tjänstepension går, ska du även göra det innan året är slut. Och om du sålt värdepapper med både vinst och förlust under 2019 kan du kvitta dem mot varandra för att minska skatten. Det kan också vara en bra idé att utvärdera hushållets ekonomi och göra en budget för 2020.  

10 december 2019: Tips inför årsskiftet - få koll på din ekonomi (pdf)

Köpa hus – mer än bara priset

Att köpa hus handlar ofta mest om hur mycket det kostar, men det finns också andra saker som påverkar hushållets ekonomi vid husköp.

10 december 2019: Köpa hus – mer än bara priset (pdf)

Varannan har dåligt samvete över privatekonomin

De flesta har koll på sin ekonomi, men trots det uppger ändå varannan svensk att de har dåligt samvete eller känner oro för sin privatekonomi. Mest bekymrade för ekonomin är 25-34-åringarna och det är pension och sparande som oroar mest, men också att de gör av med för mycket pengar på till exempel nöjen och prylar.

5 december 2019: Varannan har dåligt samvete över privatekonomin (pdf)

Swedbank Boindex tredje kvartalet 2019

Hushållens köpkraft vid köp av bostad är fortsatt god och möjligheten att köpa småhus på mindre orter har ökat. Men precis som för bostadsmarknaden som helhet varierar priserna mellan olika orter.

29 november 2019: Ökade möjligheter att köpa småhus i mindre städer - men priserna varierar (pressmeddelande, pdf)
Swedbank Boindex (rapport, pdf)

Två av tre skulle spara mer till sin pension om det var subventionerat

Vi lever allt längre och till följd av det blir pensionerna lägre. Ett eget sparande kan därför spela stor roll för vilken ekonomi man får som pensionär. Sex av tio sparar privat till sin pension, men två tredjedelar uppger att de skulle spara mer om det var subventionerat.

12 november 2019: Subventionerad pension skulle få fler att spara (pdf)

Fyra av tio förbereder sin ekonomi för eventuell lågkonjunktur

Efter en period av väldigt låga räntor och börsoro finns det nu flera tecken på att svensk ekonomi bromsar in och att vi går mot en period med lägre tillväxt. Fyra av tio uppger att de förbereder sig på en eventuell kommande lågkonjunktur, samtidigt som två av tio uppger att de inte förbereder sig för att de inte vet vad de borde göra. Det visar en ny undersökning som Sifo Kantar har genomfört på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

30 oktober 2019: Fyra av tio förbereder sin ekonomi för eventuell lågkonjunktur (pdf)

Fyra av tio skulle helst spara själva för att höja pensionen, men många betalar hellre mer i skatt

Det finns olika sätt att höja pensionerna – spara själv, jobba längre eller höja avsättningen via skatten. I en ny undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna uppger 43 procent att de helst skulle spara själva för att höja sin pension med 1 000 kronor per månad. 27 procent skulle hellre betala mer i skatt varje månad under arbetslivet, endast 15 procent skulle välja att jobba ett eller två år längre för att höja pensionen.

14 oktober 2019: Fyra av tio prioriterar att spara för högre pension (pdf)

Suget efter mer kunskap om privatekonomi stort hos unga – skolans roll viktig

Knappt sex av tio av de mellan 18 och 24 år har lärt sig om privatekonomi från sina föräldrar, hälften söker information själv och var tredje har lärt sig i skolan. 70 procent tycker att man ska lära sig mer om privatekonomi i skolan.

9 oktober 2019: Stor sug efter privatekonomi hos unga (pdf)

Senaste rapporterna