”Vi siktar på att kunna erbjuda 2000 meter spår på lördag, då det dessutom skall bli sol", säger Fredrik Holmdahl som bjöd oss på en guidad tur i och runt det numera snöfyllda Sparbanksspåret i Råda.

De drygt 25 åkare som denna förmiddag befann sig i spåret inser nog inte hur mycket jobb som ligger bakom de 1500 meter spår som i skrivande stund finns tillgängligt.

Om vi börjar från början:
Lidköpings Vintersportklubb som står bakom driften av spåret har 4 st ”snökanoner” till sitt förfogande, som för att göra det väldigt enkelt:
- Gör snö av vatten
För detta krävs en hel del vatten. Vattnet, som tas från en konstgjord damm belägen i anslutning till spåret pumpas till de 20 brunnar som finns utplacerade längs spåret. Vid dessa brunnar kan sedan snökanoner anslutas och producera snö beroende på var i spåret det behövs fyllas på.
20 brunnar och 4 kanoner, då förstår ni att dessa behöver flyttas runt beroende på var det behövs snö och det är bara en av många uppgifter som sköts om av Fredrik och övriga ideellt arbetande personer på anläggningen och detta för tillfället dygnet runt.


”När vi väl fått till ett bra snölager och spårat sköter det sig lite mer av sig självt men till dess och så länge det håller sig kallt är det dygnet runt och jour som gäller.”

Efter att ha fått uppleva en av snökanonerna ”IRL” var vi inte sena på Fredriks inbjudan att gå in i den stora röda byggnad som stoltserar precis intill parkeringen. Byggnaden som förutom att agera garage för den ”200-hästar” starka pistmaskinen och teknisk utrustning för drift, också i en separat del kommer erbjuda såväl värmestuga och toalett för åkare.

Många krafter är det som hjälps åt för att driva och göra Sparbanksspåret och allt runtomkring möjligt. Det är till exempel elever på måleriprogrammet på De la Gardiegymnasiet som målar och gör grundarbetet i den kommande värmestugan. Just nu består den inte av mycket mer än tomma spånskivor men Fredrik berättar med inlevelse om bland annat tv:n som skall sitta på väggen och den lilla kokavdelning (skänkt av Vedum-kök) där man ska kunna värma dryck efter avslutad åkning. Lägg därtill 50 kvadratmeter trall precis utanför och ni förstår vilken idyll som är på väg att skapas.

När vi återigen beger oss ut börjar det, trots att det bara är torsdagförmiddag fyllas på med ännu fler bilar på parkeringen och spåret fylls av alltfler glada åkare. En av dem frågar oss om vilka vi är varpå vi berättar att vi är från Sparbanken Lidköping och för dagen gör ett besök i och med att vi varit med och sponsrat spåret.

-”Jag är ju kund i Sparbanken, så då har jag ju också varit med” och visst är det så!

Vi berättade tidigare om allt jobb, om alla de ideella krafter och människor som hjälpt till och hjälper till att göra spåret möjligt och vet du att just DU som kund i Sparbanken Lidköping också är en del av detta.

Tillsammans är vi Sparbanken Lidköping!

#tillsammansärvisparbankenlidköping

 

Mer information och bilder om Sparbanksspåret

Följ Sparbanksspåret på Instagram

Följ Sparbanksspåret på Facebook