Hoppa till huvudinnehåll

Skolprojekt Ekonomikollen

 - årskurs 3

Skolprojektet Ekonomikollen syftar till att informera och stärka kunskaper inom privatekonomi bland barn och ungdomar i Lidköping.

 

Ekonomikollen är ett långsiktigt projekt instiftat av Sparbanksstiftelsen Lidköping, som sker i samarbete med skolorna i Lidköping.

Innehåll Ekonomikollen årskurs 3

 • Föreläsning om grundläggande ekonomi
  Banken besöker eleverna i skolan och föreläser om grundläggande ekonomi. Vi berör ämnen som olika typer av inkomster, utgifter, budget, spara, låna och olika betalsätt. Syftet är att eleverna skall få kunskap om dessa ämnen och få upp ögonen för vad en bank är och vad den gör.
   
 • Workshop - Kostnadsstegen
  Efter föreläsning och rast börjar pass 2 då eleverna i grupper får arbeta med en workshop. Denna kallar vi för "Kostnadsstegen" och uppgiften är att placera olika kostnader i förhållande till varandra - billigast till dyrast. Eleverna arbetar i grupp och diskuterar tillsammans fram sin lösning. Workshopen avslutas med att bankrepresentanten går igenom rätt svar.

 • Besök på banken
  Varje klass erbjuds ett studiebesök på banken där de får en rundvandring och då på riktigt får se det som tagits upp under föreläsningen och som eleverna sett i filmen ”vad gör en bank”. Besöket avslutas sedan med gemensam fruktstund i bankens lokaler.

För dig som är lärare/pedagog

För dig som är förälder/vårdnadshavare