Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Kundpaket
Händelser i livet
Samhällsengagemang

Ekonomikollen – årskurs 6

Hur mycket kostar bredband? Vad innebär ränta och amortering? När behöver man ha en försäkring?

Under besöket i årskurs 6 pratar vi om vad en bank gör, vilka jobb det finns på en bank och eleverna får grundläggande kunskaper om hushållsekonomi.

Eleverna får börja arbeta med en uppgift, som redovisas på återbesöket.

Man står på balkong

Ekonomikollens innehåll för årskurs 6

  • Föreläsning om grundläggande ekonomi
    Bankrepresentanterna besöker eleverna i skolan och föreläser om grundläggande ekonomi. Vi berör ämnen som olika typer av inkomster, utgifter, budget, spara, låna och olika betalsätt. Syftet är att eleverna skall få kunskap om dessa ämnen och få upp ögonen för vad en bank är och vad den gör. Detta ligger också till grund för moment 2 där eleverna tillsammans kommer arbeta med uppgiften ”var privatrådgivare”.
  • Uppgift – Var privatrådgivare
    Efter föreläsning och rast börjar pass 2 då eleverna i grupper får arbeta med en uppgift. Denna kallar vi för "Var privatrådgivare" och uppgiften går ut på att tillsammans hjälpa en fiktiv familj att göra en hållbar budget. Eleverna arbetar med denna uppgift under pass 2 samt fram till återbesöket då uppgiften redovisas muntligt.
  • Återbesök med redovisning av uppgift
    Efter ca två veckor görs ett återbesök där grupperna muntligt på valfritt sätt redovisar sina familjer och hur de löst deras livssituationer inför klass och bankrepresentant. Budgetarna rättas när alla redovisningar är gjorda och återlämnas till eleverna. Om allt ser bra ut får då grupperna ut ”händelsekort” med oförutsedda händelser som gör att budgeten får räknas om. Återbesök bokas in i samråd med oss vid första besöket.

Bra att veta – för dig som är lärare/pedagog

För dig som är förälder/vårdnadshavare