Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Kundpaket
Händelser i livet
Samhällsengagemang

Lilla kreditkortsskolan – betala med kreditkort

Några av fördelarna med kreditkort:

  • Ett praktiskt och säkert sätt att betala - både på nätet och i butik. Och bra backup om bankkortet kommer bort eller slutar fungera.
  • Du får en bra överblick över månadens kostnader på fakturan och kan handla räntefritt upp till 55 dagar.
  • Olika typer av försäkringar, till exempel avbeställningsskydd och ersättning för försenat bagage vid köp av resor.
Lär dig mer om kreditkort

Hur funkar kreditkortet och vilka är fördelarna?

Att betala med kreditkort kan både vara praktiskt och ett säkert sätt att handla. Men det kräver också att du har lite koll. Vi har tagit fram lilla kreditkortskolan där du kan lära mer.

Hur fungerar ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett sätt att betala utan att pengar dras från ditt bankkonto. Istället får du en faktura på alla dina köp en gång i månaden. Du väljer själv om du vill betala hela beloppet direkt utan ränta eller delbetala med ränta.

Hur funkar räntan på ett kreditkort?

Vi tänker oss att du har köpt en ny tvättmaskin för 9000 kronor på ditt kreditkort. Du kan då betala hela beloppet utan ränta eller delbetala med ränta. Låt säga att du väljer att dela upp betalningen i tre olika stora belopp under tre månader. Under tre månader betalar du då av din skuld, det vill säga 9000 kronor, plus räntan. Låt säga att räntan är 10,95 procent, då blir den totala räntekostnaden 82 kronor. Så fördelat över tre månader betalar du totalt 9082 kronor.

Jag har redan ett bankkort, varför ska jag då ha ett kreditkort?

Vi rekommenderar att alla ska ha två kort i plånboken, så man har en back up om det ena försvinner eller slutar att fungera pga t ex driftstörningar eller andra orsaker, och om man får oförutsedda kostnader mitt i månaden.

Kan alla få ett kreditkort?

Vi gör en kreditbedömning för att säkerställa att man har ekonomiska förutsättningar att klara av krediten. Vi tittar bl a på din inkomst och andra krediter, boendekostnader och familjesituation. Man ska ha fyllt 18 år och ha en årsinkomst på minst 125 000 kr.

Vilka är fördelarna med att handla med kreditkort?

Det är ett säkert sätt att handla både i butik och på nätet. Man får en bra överblick på månadens kostnader på fakturan. Man har möjlighet till räntefria köp upp till 55 dagar. Ett kreditkort är ett kort med bra funktioner i olika köpsituationer, det finns tex olika typer av försäkringar när du betalar med kortet bland annat avbeställningsskydd och ersättning för försenat bagage vid köp av resor och extra garanti och prisgaranti vid köp av elektronik och vitvaror. Det finns även möjlighet att reklamera köp och få pengarna tillbaka vid tex leveransproblem och defekta varor.

Finns det något som är extra viktigt att tänka på när man handlar med kreditkort?

Om man betalar fakturan i sin helhet är köpen räntefria. Man har alltid möjlighet att delbetala fakturan i den takt man önskar, dock minst 3 % av totalbeloppet på fakturan. Räntan börjar räknas från dagen efter fakturans förfallodag

Mer om kreditkort

Mer information om våra våra betal- och kreditkort

Andra läser också om: